Sylusten är tillbaka!!!

Äntligen! Jag har lust att sy igen. I går kom det. Jag satt på kökstrappen hela eftermiddagen. Varmt och soligt en ledig dag. Tittade i sygrupperna vad de andra höll på med. Klänningen Vilma från Mekkotehdas kom upp och jag kom på att det var precis en sådan jag ville sy av mitt färgglada tyg jag köpte på Ohlssons i somras. vilma

Boken är på finska och har fantastiska frestande bilder. Språket är ett problem. I sygruppen fick jag veta att den är liten i storleken. Med Aino från samma bok fick jag gå ner i storlek. Inte här. Bakkjoldelen har ingen egen mönsterdel. Egentligen ska nog hela bakstycket vara i en del. Jag ritade av bakkjolen efter framkjolen fast smalare eftersom framkjolen ska rynkas under bysten. Det blev för långt. Livdelen fram stannar under bysten medan bakre livdelen räcker ner under midjan. Nu har jag ritat en egen mönsterdel till baksidan så nästa gång finns möjlighet att få det rätt från början.

Jag lyckades också med konststycket att lägga främre livdelen fel så att den blev delad på mitten, trots att jag tydligt märkt ut att den skulle vara mot vikt tygkant. I detta tyget gör det inte så mycket, tycker jag.

Rynk under bysten har en förmåga att göra mig gravid. Eller nej, jag vet vad som krävs för att få barn. En klänning kan inte göra det. I så fall hade jag haft huset fullt med ungar. Men jag ser gravid ut med rynkor. Jag la veck istälet. Om vecken ska vara inåt eller utåt har jag ingen aning om. Jag la mina inåt och blev nöjd med det.

Ringningen muddade jag bara på overlocken. Sedan tänkte jag göra som jag brukar och fålla med tvillingnål på hushållsmaskinen. Hade till och med trätt om den när jag kom på att jag ville prova n-fåll på overlocken. Jag tror att jag ska sy ner den med en stickning, åtminstone i ärmsluten behövs det. men jag  blev nöjd. 20160913_115408
Klänningar ska ha fickor. Det är min bestämda uppfattning. Jag klippte fickorna från Aino och provade ut var jag ville ha dem. Det är djupa fickor. Som plötsligt räckte långt ner på benet. Att sprätta overlocksöm är aptråkigt, så jag klippte bort dem och sydde ihop. Nästa Vilma ska ha fickor. För jodå, det kommer att bli fler. Och med fickor på rätt ställe kommer detta att bli mitt absoluta favoritmönster. Helt klart.

20160913_112335

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *