Semesterbunkrande och rensning

20160711_152151I sommar har jag bunkrat tyger, knappar, dragkedjor, resår och så mycket annat jag kan tänkas behöva för alla mina tänkta sömnadsprojekt, och lite till. Både nytt och loppisfynd har fått följa med hem. Tygskåpen bågnar. Knapplådan var välfylld som den var men jag hittade en stor back med mycket vintageknappar som jag inte kunde låta bli. Så nu står alla knappar i lådor på arbetsytan. Jag har en vrå i syrummet som skulle kunna rymma en hylla eller ett smalt kökskåp. Det får nog bli nästa projekt.
20160719_160242
Men titta på knapparna! Det är något särskilt med gamla knappar. Jag kan se plaggen de har suttit på framför mig. När jag satt och sorterade hann jag bygga små historier runt tillfällena när dessa plagg användes. Det blir som en egen värld i mitt huvud, en tidsresa utan TARDIS. Och jag blir så rörd när jag hittar exakt sådana knappar min mor använde till våra hemsydda jeans när vi var små. Jag avskydde de där brallorna då, men nu tänker jag på all kärlek som var insydda i dem. Knapparna kan bli snygga på ett par byxor idag, om jag kan lista ut hur man får dem på plats utan att ta sönder dem.
20160711_19503620160712_221948
Att bara fylla på utan att tömma leder inte till någonting bra. I helgen började jag alltså gå igenom mammas gamla symönster. Det mesta är från 70- och 80-talet.

En liten hög med herrkläder, 500 gram. Pappa fick visst inte så mycket sytt till sig.

Mer än dubbelt så mycket barnkläder. Mönster på den tiden var inte som nu, med flera olika storlekar i varje. Blir full i skratt när jag hittar likadana plagg utklippta i olika storlekar. Det skiljer nästan fyra år mellan mig och syrran men vi kläddes som tvillingar, oftast i tomterött.
Damkläderna. 6 kg mönster. Jag trivs med att ha vuxit till mig och att ha fått lite former. Samtidigt, nu svär jag för mig själv. Tänk att ha kunnat använda moderna varianter på alla dessa söta klänningar i storlek 36 som mamma har haft.
En liten hög sparade jag. Det lilla som fanns i min storlek. Ett par varianter på underkläder. Där har jag det betydligt lättare än mamma, tänker jag och gläds åt det och åt utrymmet i skåpet där mina dragkedjor nu får bo.

20160719_154444Det känns som att det var längesedan jag hade lust att sy någonting. I verkligen är det bara ett par dagar sedan, men ändå. Nu börjar det ändå klia i fingrarna igen. Har kört fast i en del plagg. Då tappar jag sugen. Knepet jag tar till är att sy något enkelt som jag tror mig vara säker på att lyckas med. En Aino från Mekkotehdas med leggings, Sammalikko från Ottobre blev bra att jobba i, om inte annat.20160718_175238

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *